Thom Gizella álma

Azon a kora-decemberi estén, Giza szokatlanul korán elálmosodott. Édesanyja aznap nagymosást rendezett, és ő segített vizet hordani, ráadásul kisebb testvéreinek gondja is rá szakadt. Annyi dolga volt, hogy az üdvözlőkártya feladására is alig tudott időt szakítani. Fárasztó egy nap volt!

Hiába azonban a fáradtság, nehezen jött álom a szemére. Minduntalan Őfelsége járt az eszében. Elképzelte, amint  egy tábornok, csörömpölő medáliákkal a mellén, aranytálcán nyújtja át a jóságos, öreg királynak  címzett  üdvözlőkártyát…

A  Felséges Úr éppen morózus kedvében van: fáj a hasa a sok jubu… jubéliumi tortától, a nyaka is tán a korona súlyától, de azért csak felteszi okuláréját, hogy szemügyre vehesse a kártyát. – Nahát, ez a Giza… – dünnyögi maga elé – ki gondolta volna… Az írása is milyen szép! Biztosan eminens tanuló.

Elgondolkodik egy pillanatra, majd  tábornokára parancsol: – Értesítse tüstént Thom Gizellát, Miskolcon,  a Kolónia 9. száma alatt, hogy gyöngybetűiért cserébe teljesítem három kívánságát! – Igenis, Felség – mondja meghajolva a tábornok. – És egy jókora szelet tortát is küldjön neki – mondja még Őfelsége, majd, mint akinek hirtelen elszállt a rosszkedve, dúdolgatni kezdi, hogy: – Kos-suth  La-jos azt  i-zen-te…

És ekkorra  végre Thom Gizella  is álomba szenderült…

*

Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy megtekinthetjük az Őfelségének küldött üdvözlőkártyát:

Miskolc.b.

Miskolc

0 Comments

Szóljon hozzá:

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .