Amikor meghajtottuk a világot

Törökverő Hunyadi János nemzeti büszkeségünk egyik örökös forrása. Úgy tartják, nevének puszta említése elég volt a rakoncátlan török gyerekek megfékezésére, de a mindenkori ellenség bélműködését is képes volt felgyorsítani. Az idő múlásával, azonban, leáldozott a Hunyadiaknak, a török is beszállásolta magát Budára, s egyéb szomorú dolgok is megtörténtek ebben a hazában.

Csaknem fél évezrednek kellett eltelnie ahhoz, hogy a Hunyadi név visszanyerje régi fényét, és bélműködésekre gyakorolt hatását. Történt pedig mindez a Hunyadiról elnevezett keserűvíznek köszönhetően, mert – Nándorfehérvár ide, harangzúgás oda-, az anyagcseréhez nyújtott segítség kellett ahhoz, hogy a világ újra megjegyezze a kereszténység fényes bajnokának nevét. És mivel a keserűvíz megbízhatóan tette a dolgát – meglehetős hatékonysággal hajtotta, amit hajtania kellett, elképesztő népszerűségre tett szert a XIX. század utolsó harmadában, leginkább a világ szerencsésebbnek mondott felében.

Nem áltatom magam azzal, hogy tudom, mikor kezdődött a Hunyadi keserűvíz képeslap-karrierje. Lehet, hogy 1896-ban, amikor a milleniumi-sorozat Hunyadi Jánosnak emléket állító lapját – ravasz ötlettel – a keserűvíz népszerűsítésére kezdték felhasználni, de az is lehet, hogy már korábban.

(A keserűvízes milleniumi lap megtekinthető a galériában, a magyar reklámlapok között. Itt csak a hátoldalát reprodukáljuk, annak bizonyságául, hogy Saxlehnerék már az amerikai „okkupáción” munkálkodtak):

Saxlehner-hátlap

A keserűvíz világkarriert futott be, de – a képeslapok előfordulásának gyakoriságából ítélve-, úgy tűnik, sehol sem örvendett akkora népszerűségnek, mint éppen Obelix hazájában! Hogy ez mennyire igaz lehet, s a Hunyadi név mennyire jelen volt a francia mindennapokban, azt néhány korabeli képes-levelezőlap segítségével illusztráljuk.

A francia piacot megcélzó reklám-képeslap, a Bruchsteiner-nyomdából:

Saxlehner-reklám

Városképes lap, ragasztott keserűvíz-reklámmal a Karl Braun & Co., München – nyomdából:

Applikált reklám
Keserűvíz reklám vidéki házak falán. Korabeli francia képeslapok:

Keserűvíz-reklám

Hunyadi-víz
Keserűvíz reklám egy sétahajón. Korabeli francia képeslap:

Hunyadi reklám

Hatalmas példányszámban terjesztett – és fennmaradt! – valószínűleg francia gyártású reklám-képeslap. (A takarékos franciák a legkülönbözőbb célokra – újévi üdvözletként, szerelmi üzenetek továbbítására, stb. is alkalmazták.):

Hunyadi-girlök

A fentiek alapján nem túlzás azt állítani, hogy a XIX. század végére, hazánk  a bélműködés-serkentés igazi nagyhatalmává vált. Vajon a gallok mai leszármazottai tisztában vannak-e azzal, milyen „kímélő és természetes” módon járultunk hozzá, mi magyarok – ha mégoly közvetve is – a francia nemzet XX.- század-eleji felemelkedéséhez?!

0 Comments

Szóljon hozzá:

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .